Wie doet wat?

Bookmark and Share

Uw dakkapel plaatst u niet zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het zoeken naar de juiste leverancier. Wij zetten hier een aantal opties voor het laten plaatsen van dakkapellen voor u op een rij.

1. De dakkapel specialist

Er zijn bedrijven die zich volledig gespecialiseerd hebben in het plaatsen van dakkapellen. Zij kennen het traject van het laten plaatsen van een dakkapel op hun duimpje. De specialist geeft uitgebreid advies in opties en mogelijkheden binnen uw situatie. De dakkapel vakman geeft daarnaast begeleiding tijdens de vergunningaanvraag voor een dakkapel. Hij of zij kan dit hele proces zelfs uit handen nemen, wat een hoop kopzorgen kan schelen. Zit de dakkapel eenmaal op zijn plaats, dan kan de specialist meteen de hele ruimte ervan meenemen in de afwerking.

2. De aannemer

Het verschil tussen de dakkapel specialist en de aannemer zit hem vooral in hun aandachtsgebieden. Een aannemer, zoals u waarschijnlijk al weet, is een bouwbedrijf wat allerhande bouwprojecten en verbouwingen in en om woningen en andere projecten uitvoert. Daarvan is een dakkapel één van de producten. Het laten plaatsen van een dakkapel door een aannemer kan aantrekkelijk zijn wanneer u een aannemer kent welke al vaker goed werk voor u heeft gedaan. De aannemer kent uw woning, omdat hij/zij hier al eerder aan heeft gewerkt, of deze heeft gebouwd. Ook de aannemer heeft verstand van vergunningaanvragen voor dakkapellen.

3. Klusjesman

Als u wilt, dan kunt u uw dakkapel door een klusjesman laten plaatsen. Deze moet hier dan wel ruime ervaring in hebben, omdat het specifieke kennis vereist. De klusjesman is in veel gevallen een meer geschikte optie om de binnenkant van de dakkapel af te werken. Nadat de dakkapel is geplaatst kan de klusjesman bijvoorbeeld de muren in de kamer, het plafond en de vensterbanken afwerken.

Garanties en keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken voor (ver)bouwen en dakkapellen. Veel dakkapel specialisten zijn in het bezit van keurmerken en/of zijn aangesloten bij een branchevereniging. Dit geldt ook voor bepaalde aannemers. De klusjesman heeft zich niet gespecialiseerd in dakkapellen en draagt daarom vaak geen keurmerken.

Toch is het belangrijk op keurmerken voor dakkapellen te letten: voor zowel de werkzaamheden als de materialen. Deze vertellen u iets over de kwaliteit en garanties. Vraag, aan wie u dan ook inschakelt voor uw dakkapel, altijd naar keurmerken, certificaten en garanties. Een aantal dakkapel gerelateerde keurmerken om op te letten:

• KOMO

Een belangrijk certificaat in de bouw. Kiezen voor KOMO heeft een groot aantal voordelen, voor elke schakel in het bouwproces. Het KOMO-keurmerk maakt de prestaties en de kwaliteit van producten, processen, systemen en diensten transparant. Bovendien is KOMO-certificatie een waarborg voor het voldoen aan de regelgeving in de bouw. Daardoor is het efficiënter werken met producten en processen die het KOMO-keurmerk dragen. Bouwprocessen lopen vlotter en aanvragen voor bouwvergunningen kosten minder tijd.

• BouwGarant

Kwaliteitslabel voor aannemers en bouwbedrijven. BouwGarant is het grootste bouwkeurmerk van Nederland, met 1700 aangesloten bouwbedrijven. Al deze bedrijven worden periodiek getoetst en voldoen aan eisen op het gebied van vakmanschap, kwaliteit en betrouwbaarheid.

• Stichting DAKMERK

Een erkend en onafhankelijke kwaliteitskeurmerk voor de dakenbranche. Dakbedekkingsbedrijven die het DAKMERK keurmerk willen voeren verplichten zich om te werken volgens strikte kwaliteitsrichtlijnen ten aanzien van uitvoering en materiaalkeuze. Ieder werk wordt gecontroleerd. Goedgekeurde werken ontvangen een garantiecertificaat waardoor de opdrachtgever verzekerd is van 10 jaar garantie op waterdichtheid, zelfs wanneer het dakbedekkingsbedrijf onverhoopt in gebreke blijft.

• FSC-hout

Koopt u een houten dakkapel? Let dan op dit Forest Stewardship Council keurmerk. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn. Alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties bevelen FSC aan.

• Keurhout

Opgezet om de herkomst van hout te kunnen garanderen. Hout met het Keurhout keurmerk is te traceren naar de bron: altijd een verantwoord beheerd bos. Er zijn twee certificaten: Keurhout Duurzaam en Keurhout Legaal.

• VKG

De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) is de branchevereniging voor bedrijven die kunststof ramen en deuren produceren en leveren. Ze voldoen aan strenge voorschriften en kwaliteitseisen en worden hierop herhaaldelijk gecontroleerd. Het VKG-keurmerk verzekert kwaliteit en duidelijke service. En u loopt u geen financieel risico als uw leverancier om welke reden dan ook niet kan leveren.

• VMRG

Oftewel de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche. VMRG-bedrijven hebben kennis van moderne bouwtechnologie, kennen de bouwfysische aspecten van uw keuze en staan voor de duurzame prestaties van hun producten. Kwaliteit, deskundigheid en professioneel advies zijn een aantal van de speerpunten van deze zelfstandige brancheorganisatie.

• Politie Keurmerk Veilig Wonen

Het PKVW keurmerk is belangrijk voor inbraakvertragend hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Zorg ervoor dat uw woning—en dus ook uw dakkapel—goed beveiligd is tegen inbraak en kies voor producten met dit keurmerk.



Lees meer:
> Wie doet wat?
> Stappenplan voor een nieuwe dakkapel
> Vergunning nodig?
> Hoe lang duurt het plaatsen?
> Wanneer laten plaatsen?
> Wat zijn de mogelijkheden?
> Welke afwerking?
> Besparen op uw dakkapel