Traject naar een nieuwe dakkapel - een stappenplan

Bookmark and Share

Een dakkapel is een flinke financiële investering. Groot voordeel is dat een goed uitgevoerde dakkapel waardeverhogend werkt voor de woning. Maar het laten plaatsen van een dakkapel heeft ook een meer tastbare impact. De zoektocht naar een goede leverancier, sloopwerk aan het dak, een enorme kraan voor het huis en mogelijk ook een stapel papierwerk. Een goede voorbereiding is het halve werk, en met het volgende stappenplan wordt het laten plaatsen van een dakkapel een stuk minder ingewikkeld.

1. Kies de juiste dakkapel

U heeft in principe twee belangrijke keuzes te maken:

• Hout of kunststof?
• Prefab of opbouw?

Op Internet zijn er veel websites over dakkapellen te vinden, maar niet allen even duidelijk. Bezoek showrooms om een goede indruk van dakkapel modellen te krijgen. Heeft u buren of kennissen met één of meer dakkapellen? Vraag of u bij hen een kijkje mag nemen.

2. Offertes vergelijken

U heeft een dakkapel op het oog. Materiaal en model zijn gekozen. Nu is het tijd op zoek te gaan naar een leverancier die aan uw wensen kan voldoen. Daarbij is niet alleen kennis en kunde voor u belangrijk, maar ook de prijs. Vraag offertes aan bij meerdere dakkapel leveranciers. Dit doet u gratis en vrijblijvend door het invullen van ons aanvraagformulier. De offertes kunt u dan op uw gemak bekijken en vergelijken.

3. Een leverancier kiezen

De offertes zijn binnen en u heeft prijs en kwaliteit kunnen vergelijken. De leveranciers hebben contact met u opgenomen, of u belt zelf. Om zeker te zijn van de juiste keuze in dakkapel leverancier bekijkt u ook de voorwaarden, keurmerken en garanties waar de leverancier mee werkt. Een aantal grote dakkapel leveranciers hebben wij voor het gemak alvast voor u op een rij gezet.

4. Omgevingsvergunning aanvragen

U bent klaar voor de volgende stap, namelijk de vergunningaanvraag. Allereerst doet u de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl. Hier ziet u meteen of u vergunningsverplicht bent om uw dakkapel te laten plaatsen. Bij onduidelijkheid neemt u contact op met uw gemeente. De dakkapel specialist weet alles van omgevingsvergunningen, wet- en regelgeving. Heeft u een vergunning nodig, dan kan deze vakman het hele traject voor u overnemen.

Houd rekening met de tijd die het kan duren voor de vergunning binnen is! De gemeente informeert u van tevoren welke documenten u moet overleggen. Is alles volledig, dan heeft de gemeente maximaal 8 weken om te beslissen of u de vergunning krijgt. Daarna heeft u nog 6 weken om eventueel bezwaar tegen de beslissing aan te tekenen. Na die 6 weken is de beschikking van de gemeente definitief en kunt u, indien u toestemming heeft, beginnen.

5. Levertijd

Informeer bij uw dakkapel leverancier naar de levertijd van uw dakkapel. Levertijden van 4 weken zijn relatief snel, 8 weken is gemiddeld. Dit is natuurlijk afhankelijk van het model dakkapel, eventueel maatwerk wat langer duurt, een prefab levering wat snel kan gaan, etc.

6. Dakkapel plaatsen

Prefab dakkapellen staan in gemiddeld 1 dag, andere dakkapellen meestal wat minder snel. Informeer bij de leverancier of de dakkapel na plaatsing meteen in gebruik mag worden genomen.

Heeft u een vergunning nodig, houdt deze tijdens de bouw dan bij de hand. U moet deze desgevraagd kunnen overleggen. Controleer of de geleverde materialen en werkzaamheden conform uw contract met de leverancier zijn. Klopt er iets niet, maak de leverancier hier dan zoveel mogelijk attent op vóórdat het werk begint.

7. Afwerken

Het is handig van te voren te weten hoe u de dakkapel van binnen wilt afwerken en wat u daarvoor nodig heeft aan materialen en gereedschap. Dit kunt u met wat ervaring zelf doen. Ziet u het liever gisteren dan vandaag gedaan, dan kunt u de hele klus ook aan de dakkapel specialist uit handen geven. De kamer waarin de dakkapel komt kan meteen worden meegenomen voor een professioneel resultaat.

U kunt ook een klusjesman inschakelen. Deze is over het algemeen goedkoper en u kunt in overleg ook meehelpen. Vraag wel naar garanties op het werk en welke materialen er worden gebruikt. Kwaliteit en duurzaamheid blijven belangrijk.

8. Garanties en klachten

Heeft u een klacht of lijkt er iets niet te kloppen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dakkapel leverancier. Garanties en keurmerken waar u tijdens het kiezen van een leverancier op hebt gelet kunnen hier uitkomst bieden. Bewaar uw garantiebewijs zorgvuldig.



Lees meer:
> Wie doet wat?
> Stappenplan voor een nieuwe dakkapel
> Vergunning nodig?
> Hoe lang duurt het plaatsen?
> Wanneer laten plaatsen?
> Wat zijn de mogelijkheden?
> Welke afwerking?
> Besparen op uw dakkapel