Wat zijn de mogelijkheden?

Bookmark and Share

Modern, statig, klassiek, landelijk, strak, of tijdloos. Een dakkapel kan helemaal aansluiten op de sfeer en uitstraling van uw woning. Veel is mogelijk, van prefab tot maatwerk. Maar u kunt het ook simpel houden; een dakkapel is al duur genoeg.

1. Modellen

Er zijn drie modellen dakkapel:

• Plat dak

De populairste dakkapel—en niet alleen omdat hij relatief het goedkoopst is. De dakkapel met plat dak komt namelijk als enige in aanmerking voor vergunningsvrije plaatsing en kan geheel gemonteerd geleverd worden (prefab).

• Slepende kap

Het schuine dak van de dakkapel met slepende kap gaat mooi op in het bestaande schuine dak. Vaak afgewerkt met dakpannen, maar kan ook met riet worden bedekt. Omdat het bouwoppervlak groter is dan dat van een plat dak, is deze dakkapel over het algemeen duurder.

• Verlegde nok

Dakkapel met eigen nok. Deze verhoogt de bestaande nok, of voegt een extra nok toe. Dit is de dakkapel met de meeste ruimtewinst en mede daarom de duurste optie.

Uiteraard zijn er ook situaties waarbij deze dakkapel modellen niet volstaan. Heeft uw woning een bijzondere constructie, speciaal ontwerp, of heeft het dak een bijzonder grote hellingshoek, dan is een maatwerk dakkapel mogelijk. Uiteraard is de prijs hiervan hoger dan dat van bestaande modellen, maar alsnog geheel afhankelijk van uw verdere keuzes.

2. Levering

Een populaire mogelijkheid bij dakkapellen met een plat dak is het compleet opgebouwd leveren van de dakkapel. Dit worden ook wel prefab (pre-fabricated) dakkapellen genoemd. De dakkapel wordt al in de fabriek in elkaar gezet, inclusief raamwerk, isolatie en afwerking van de buitenkant. Het plaatsen van een prefab dakkapel duurt daarom gemiddeld maar één dag.

De traditionele manier van levering is het ter plaatsen opbouwen van de dakkapel. Voor dakkapellen met een slepende kap, verlegde nok en maatwerk dakkapellen is dit de enige optie. Het plaatsen duurt dus langer, gemiddeld een aantal dagen.

3. Materiaal

Dakkapellen zijn in hout en kunststof verkrijgbaar. Hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling en is geschikt voor een landelijke, tijdloze of klassieke uitstraling. Het moet om de paar jaar geverfd worden en controle op houtrot is belangrijk.

Heeft u liever een onderhoudsvrije dakkapel dan is kunststof de juiste keuze. Het is vrijwel onverwoestbaar, weersbestendig en hoeft niet te worden geschilderd. Kunststof heeft wel een strakkere, koelere uitstraling dan hout.

4. Afwerking

Opties in afwerking maken de dakkapel compleet. U kunt het hierbij zo gek maken als u zelf wilt. Het één voegt meer toe aan het gebruiksgemak, het ander aan de esthetiek van de dakkapel. Aan u de keus, onder andere uit de volgende opties:

• Ingebouwde zonwering
• Geïntegreerde rolluiken
• Weggewerkte dakgoten
• Decoratieve en zonwerende raamluiken
• Raamhorren
• Ventilatieroosters
• Hang- en sluitwerk
• LichtspotsLees meer:
> Wie doet wat?
> Stappenplan voor een nieuwe dakkapel
> Vergunning nodig?
> Hoe lang duurt het plaatsen?
> Wanneer laten plaatsen?
> Wat zijn de mogelijkheden?
> Welke afwerking?
> Besparen op uw dakkapel