Hoe lang duurt het plaatsen?

Bookmark and Share

Om een dakkapel te plaatsen moet het dak opengelegd worden. Omdat een dak met een gat niet erg praktisch is, is het zo snel mogelijk plaatsen van de dakkapel het doel. Ondertussen moet er wel genoeg tijd worden genomen om de klus vakkundig te voltooien. Hoe lang het plaatsen van een dakkapel precies duurt is daarom afhankelijk van een aantal factoren, te beginnen bij de levering.

Prefab

Prefab dakkapellen zijn al in de fabriek in elkaar gezet. Ramen en kozijnen zijn al geplaatst, evenals isolatiemateriaal en afwerking van de buitenkant (hout of kunststof). Prefab dakkapellen zijn dus zeer snel te plaatsen, over het algemeen in 1 dag. De dakkapel komt op de dag van plaatsing volledig gemonteerd bij uw woning aan. Op het dak wordt ruimte gemaakt en de dakkapel wordt met een kraan op zijn plaats gehesen. Het dak rondom de dakkapel wordt netjes afgewerkt met bijvoorbeeld dakpannen.

U kunt er voor kiezen ook de binnenkant van de dakkapel af te (laten) werken. Hier is, afhankelijk van uw wensen, extra tijd voor nodig.

Opbouw

Wordt de dakkapel ter plekke opgebouwd, dan kunt u rekenen op meer dan 1 dag werk. Hoe lang het plaatsen van de dakkapel precies gaat duren is afhankelijk van het ontwerp en de afwerking van de dakkapel.

Het plaatsen duurt langer wanneer de dakkapel een bijzonder ontwerp heeft (veel hoeken, rondingen, maatwerk e.d.), er veel ramen in komen, het dak een zeer scherpe hellingshoek heeft, of wanneer er veel techniek in de afwerking wordt gestopt. Heeft u bijzondere dakbedekking, zoals riet, dan heeft ook dit extra aandacht en tijd nodig. De dakkapel specialist kan een goede tijdsinschatting maken.

En dan: de afwerking

Een dakkapel, eenmaal geplaatst, is nog niet af. Veel prefab dakkapellen kunnen snel na plaatsing in gebruik worden genomen, maar het is raadzaam dit van te voren met uw dakkapel leverancier te overleggen.

• Buitenkant

Kunststof dakkapellen hebben vrijwel geen extra buitenafwerking nodig, zeker als het om een prefab dakkapel gaat. Houten dakkapellen moeten worden geschilderd of gebeitst. U kunt dit (van te voren) laten doen.

Laat dit nooit achterwege! Hout moet altijd behandeld worden omdat vocht en andere weersinvloeden zorgen voor houtrot. Het maakt de houten dakkapel ook heel flexibel: staat de kleur u niet meer aan, dan schildert u deze gewoon over. Kunststof dakkapellen zijn vrijwel niet overschilderbaar. Extra opties voor de buitenkant van de dakkapel zijn onder andere:

1. Geïntegreerde rolluiken
2. Geïntegreerde zonwering/zonneschermen
3. Decoratieve en zonwerende vensterluiken
4. Sierlijsten
5. Weggewerkte dakgoten

• Binnenkant

In principe is een geplaatste dakkapel aan de binnenkant onafgewerkt. Dit betekent dat u de opbouw nog kunt zien en—in het geval van houten dakkapellen—de kozijnen aan de binnenkant onbehandeld zijn. Muren en plafonds zijn af te werken met o.a. gipsplaten, die op hun beurt worden afgewerkt met verf, behang, sierplijster etc.

Hoe lang het afwerken van de binnenkant van een dakkapel duurt is geheel afhankelijk van wat u nodig vindt. Hoe meer details en producten u in de afwerking mee wilt nemen, hoe langer het duurt. Een aantal opties die de dakkapel veraangenamen, maar meer tijd vragen:

1. Lichtspots in het plafond integreren
2. Vliegenhorren inbouwen
3. Vensterbank plaatsen
4. Zonwering inbouwen
5. Binnenzijde dakkapel en rest van de ruimte van sierplijster voorzien
6. Elektriciteitspunten aanleggen
7. Houten kozijnen schilderen
8. Radiatoren installeren.Lees meer:
> Wie doet wat?
> Stappenplan voor een nieuwe dakkapel
> Vergunning nodig?
> Hoe lang duurt het plaatsen?
> Wanneer laten plaatsen?
> Wat zijn de mogelijkheden?
> Welke afwerking?
> Besparen op uw dakkapel